In mijn leven ben ik meerdere keren in retreat gegaan en wil je graag eens meenemen in mijn persoonlijke levensloop, processen en ervaringen.
Twee ervan waren in een groep, volledig georganiseerd en begeleid. De andere twee was ik helemaal alleen, zonder enig vooropgezet plan. Maar ze waren allemaal, geheel aansluitend op het proces waarin ik zat, levens veranderend en hebben mede geleidt tot wie -en waar- ik vandaag de dag ben.
Omdat er zoveel aanbod is en deze bijna altijd in groepen zijn denk je er niet zo snel aan om zoiets alleen te doen. Toch hebben beide ‘pros and cons’ die zeer waardevol zijn om af te wegen. En om je op weg te helpen heb ik deze uiteen gezet, zodat je een goede inschatting kunt maken in wat jij nu nodig hebt in jouw proces tot persoonlijke groei.
MIJN 1e SOLO RETREAT, BOURGOGNE
Deze kwam voort vanuit een grote behoefte om mezelf los te maken van alles en iedereen. Hiervoor had ik nodig om voor onbepaalde tijd helemaal alleen te zijn. Ik was 27 en zat in een fikse burn-out (identiteitscrisis). En om goed te kunnen herstellen had ik afstand, stilte en verbinding met mezelf nodig. Nadat ik mijn job als intensief thuisbegeleidster had opgezegd vertrok ik naar een hele rustige natuurcamping in de Bourgogne. In ruil voor mijn hulp mocht ik mijn tentje opzetten en werden de maaltijden verzorgd. Ik koos het dal, zo ver mogelijk van mensen vandaan, zodat ik ongestoord op mezelf kon zijn. Stilte, daar kwam ik voor. Verder was er totaal geen plan.
Ik was volledig in het moment en op mezelf. In eerste instantie was het gewoon fijn en heerlijk rustig. Maar omdat er geen afleidingen waren en ik deze ook bewust niet opzocht, kwamen er op een gegeven moment allerlei onverwerkte emoties naar boven. Achteraf logisch, maar in het moment zelf was het onverwacht. Ik kon niet anders dan deze volledig toelaten en verwerken, omdat de emotionele pijn van alle gebeurtenissen uit het verleden zo voelbaar waren. Stapje voor stapje, zonder ook maar iets te forceren liet ik de wonden van mijn innerlijke wereld toe wat resulteerde in dagelijkse opruiming, heling en verlichting. Ik deed alles op gevoel / intuïtie en coachte mezelf door het hele transformatieproces heen. Na 2,5 maand voelde ik me als herboren; begreep ik precies waarom ik burn-out was geraakt; wat me te doen stond en werd het langzaam tijd om weer naar huis te gaan.
VOORDELEN VAN EEN SOORTGELIJK SOLORETREAT :
- Wanneer je alleen bent en er geen ruis is kun je volledig op jezelf concentreren;
- In mijn geval waren alle maaltijden verzorgd, dat is écht heel fijn;
- Je leert volledig op jezelf te vertrouwen;
- Je volgt je eigen flow, gevoel, advies en behoeften;
- Het heeft een grote impact op je persoonlijke ontwikkeling.
NADELEN VAN EEN SOORTGELIJK SOLORETREAT :
- Geen persoonlijke coach, waardoor het proces langer duurt dan wellicht nodig is;
- Een tentje is romantisch, maar na een tijdje niet meer zo comfortabel;
- In dit geval waren er nog steeds verplichtingen om na te komen door de ‘kost en inwoning’ afspraak;
- Thuiskomen na zo’n intensieve periode is spannend. Inzichten dienen goed geïmplementeerd te worden, omdat oude gewoontes en patronen snel de kop opsteken.
Ik kwam thuis, voelde me goed, maar op werkgebied bleef ik dolende. Ik kon zo terug naar mijn oude functie, dat was geen punt, maar de organisatie voelde al langer niet meer als een match. Wat ik wél wilde was mijn eigen coaching praktijk openen. Ik was inmiddels 30, het werd tijd om mezelf neer te zetten. Sinds studietijd had ik al een sterke eigen visie over hoe de zorg in elkaar steekt en mede door de burn-out is deze visie sterker geworden.
Maar… ik durfde de stap niet te nemen. Een eigen praktijk, het voelde zo kwetsbaar, op allerlei fronten. Ik kwam in tweestrijd, want de baantjes die ik nu had waren zo zinloos en totaal niet passend. Dit spanningsveld begon dusdanig frustrerend te werken dat ik besloot om mezelf te gaan confronteren met mijn angsten en beperkingen. Samen met een aantal vriendinnen nam ik deel aan een Yoga Retreat op Ibiza.
YOGA RETREAT, IBIZA
In vergelijking met de eerste ervaring was dit een stukje luchtiger zeg maar. Het was vooral aangenaam, gezellig en comfortabel. Met zon, zee en hippiemarktjes had het een hoge vakantievibe. De yogasessies waren super fijn om te doen en de locatie was werkelijk prachtig. Maar er gebeurde te veel om me heen. Mijn aandacht werd steeds getrokken naar de groepsdynamiek en het programma was te vol waardoor ik niet goed op mezelf kon focussen. Buiten de sessies om kon je nog een extra massage boeken, maar geen persoonlijke coaching. “Wat doe ik hier eigenlijk?” vroeg ik mezelf af. Ik nam het heft weer in eigen handen, want ik kwam niet voor een vakantie. Aan het einde van de week skipte ik het dagprogramma en ging alleen op pad. Van zonsopgang tot zonsondergang ben ik ongestoord op een klif gaan zitten waar ik me eindelijk goed kon focussen op mezelf. Hier kwam ik voor. Mijn vraagstukken kregen de ruimte en na een tijdje vond ik inzicht en één heel simpel antwoord. “Er was maar één weg vooruit, recht door de angst heen!”
VOORDELEN VAN EEN SOORTGELIJK GROEPSRETREAT :
- Yoga is gezond voor lichaam en geest;
- Accommodatie is zeer comfortabel;
- Gezond eten ‘à la carte’;
- Prachtige natuur én aan zee;
- Leuke ervaring met vrienden.
NADELEN VAN EEN SOORTGELIJK GROEPSRETREAT :
- Het schiet het doel van een retreat voorbij;
- Minimale impact op je persoonlijke ontwikkeling;
- Groepsetting, dus minimale persoonlijke aandacht;
- Geen intake om intenties af te stemmen;
- Veel afleidingen, waardoor je niet goed op jezelf kunt focussen;
- Met een groepsprogramma kun je je eigen flow niet volgen;
- Geen nazorg bij thuiskomst.
Met het openen van mijn vrijgevestigde coaching praktijk zat ik op het juiste spoor. Ik kwam tot mijn recht waardoor ik veel mensen met succes verder kon helpen in hun persoonlijk groeiproces. Tegelijkertijd bleef ik mezelf ook op allerlei manieren verder ontwikkelen door cursussen en workshops te volgen. Op mijn 34e schreef ik me in voor een Vipassana.
VIPASSANA RETREAT, BELGIË
Hierbij ga je voor 10 dagen de absolute stilte in bij een retreat centrum in België. Ik vind stilte erg prettig, maar gemiddeld 11 uur per dag op een meditatiekussen zitten is best hardcore. En ja, ik had best wel zin in zo’n soort uitdaging.
Nu had ik verwacht dat ik al wel wat gewend was, maar de blootstelling aan fysiek, mentaal en emotioneel ongemak was intens en enorm confronterend. Omdat je ermee moet blijven zitten. Even naar de wc gaan werd al gezien als een ‘ontsnapping van de geest’. Dus zo ontkom je nergens aan, ook niet aan je eigen trucjes. Denk aan: Pijnlijke rug, slapende benen, vermoeidheid, piekeren, hartkloppingen, hoofd- en nekpijn, angsten, onzekerheden, twijfels en nog zoveel meer. Bij dit ongemak wil je in normale omstandigheden echt niet te lang stilstaan. Nu is er geen keus. Gelukkig kwam ik heel snel tot inzicht: Des te meer strijd ik leverde, des te erger het werd.
De Vipassana biedt tevens allerlei meditatietechnieken, waar je gedurende je verblijf mee kunt oefenen, die zijn gericht op het beter en gezonder omgaan met dit ongemak. Deze technieken, samen met de vele inzichten die ik zelf heb verkregen, hebben veel verdieping gebracht in het begrijpen van hoe ik en de algemene mens in elkaar steekt. Het heeft er zelfs toe geleid om aansluitend de Mindfulness Opleiding te gaan volgen.
VOORDELEN VAN EEN SOORTGELIJK GROEPSRETREAT :
- Algemene intake vooraf;
- Totaal geen ruis, je ondergaat de retreat in volledige stilte;
- Alles is inclusief, dus je hoeft verder nergens aan te denken;
- Dagelijks 5-minuten contact met een begeleider;
- Je breekt door blokkerende patronen heen.
NADELEN VAN EEN SOORTGELIJK GROEPSRETREAT :
- Groepsetting, dus minimale persoonlijke aandacht;
- Maaltijden zijn niet afgestemd op je wensen;
- Accomodatie is sober;
- Je deelt een kamer met meerdere mensen;
- De toon voelt licht dogmatisch / religieus aan;
- Geen nazorg voor implementatie.
Jarenlang heb ik met zoveel liefde en plezier mijn coaching praktijk gerund en zulke mooie mensen mogen begeleiden in hun persoonlijke groei. Daarnaast bleef ik zeer goed zorgen voor mijn eigen ontwikkeling. Als iemand aan mij vroeg waar ik van droomde of wat mijn ambities nog waren, dan was dit mijn antwoord: “Ik zou wel zelfvoorzienend in de natuur van Frankrijk willen wonen”. Dit verlangen werd steeds groter, zo ook de afkeer tegen het wonen en werken in een stad. Ik keek steeds vaker uit naar een totaal nieuw leven.
Begin 2020, op mijn 38e, kwam een huis op ons pad. In Bretagne. Dit huis, in dit gebied, we waren instant verliefd. En ik wist direct dat ik hier in de toekomst mensen zou ontvangen. Want deze plek doet namelijk iets wezenlijks met je.
Mijn vriend had tijdens onze transitie meer tijd nodig om zijn bedrijf hier goed te kunnen stationeren. Terwijl hij daardoor nog veel in Nederland was, bleef ik hier soms weken helemaal alleen, zodat ik mijn werk hier goed kon gaan vormgeven en concretiseren.
SOLO RETREAT IN EIGEN HUIS, BRETAGNE
Dit huis ligt best afgelegen en ademt enorme rust uit. Met al mijn eerdere retreat ervaringen wist ik op voorhand dat het ‘alleen zijn’ echt wel weer iets met me zou gaan doen. I was ready for it. Ik wilde het tot in mijn ziel ervaren. Zonder vooropgezet plan liet ik het over aan wat er boven zou komen drijven. En steeds weer is dat een zeer spannend, maar uiterst bijzonder fenomeen. Omdat je op deze manier pas echt bewust kunt worden van dieperliggende gevoelens die anders verborgen blijven. ‘SENSING TRAIL’ heeft mij hier enorm bij geholpen.
Door al mijn eerdere retreat ervaringen had ik inmiddels exact de juiste skills ontwikkeld om hier goed en behendig mee om te kunnen gaan. Zo vertrouw ik heilig in overgave, alleen met deze houding kan er namelijk exact gebeuren wat nodig is. Het zorgt voor een dusdanig diepteproces die je nooit kan bereiken als controle in de weg staat. Controle mag het pas weer gaan overnemen als je heel bewust de diepte hebt bereikt, zodat alle inzichten geïmplementeerd kunnen worden. Als je dat niet doet, blijf je te lang ‘hangen’ in een proces, blijft het abstract en is er geen groei mogelijk. Het is juist de bedoeling dat het een waardevolle betekenis krijgt in een concrete vorm. Ik ben inmiddels aardig bekwaam in deze dans van regisseren en loslaten, het is steeds weer zo’n prachtig proces.
VOORDELEN VAN EEN SOORTGELIJK SOLORETREAT :
- Je leert volledig op jezelf te vertrouwen;
- Je volgt je eigen flow, gevoel, advies en behoeften;
- Comfortabel thuisgevoel waar je 100% jezelf kunt zijn;
- Je kunt inzichten direct integreren / toepassen, omdat je al thuis bent;
- Grote impact op je persoonlijke ontwikkeling.
NADELEN VAN EEN SOORTGELIJK SOLORETREAT :
- Je dient het zelf goed te organiseren;
- Je moet zelf denken aan randzaken als boodschappen, koken, opruimen etc;
- Geen externe coach, dus het komt op jezelf aan, waardoor je proces langer kan duren dan wellicht nodig is
(deze punten kunnen ook voordelig werken als je wilt groeien in autonomie en goede zelfzorg)- Als je thuis een retreat organiseert, mis je meestal de specifieke omstandigheden die erbij horen, zoals absolute rust, geen enkele afleiding, verzorgd worden en loskomen van alles dat je kent.
Geleidelijk aan werd me steeds duidelijker wat ik, in combinatie met deze bezielde plek, te bieden heb. Met al mijn eerdere retreat- en coaching ervaring wist ik de meest essentiële elementen te onderstrepen waar het voor mij echt om ging. Dé elementen die voor zo’n bijzondere en transformerende ervaring zorgen. Maar ook, elementen die ik zelf echt heb gemist, zoals persoonlijke aandacht van een externe coach die mijn proces kon ondersteunen wanneer ik dat nodig had.
Resumé
Als je behoefte hebt om even helemaal alleen te zijn, om tot jezelf te komen, is een groepsretreat niet ideaal. Je kunt in dat geval beter ergens solo in een boshutje gaan zitten, maar dan mis je weer begeleiding. Of je organiseert een retreat in eigen huis, maar dan ontbreekt die begeleiding weer, daarnaast werkt een retreat het allerbeste als je echt even afstand kunt doen van alles dat bekent voor je is. En dan komen de meeste mensen toch weer uit op een groepsretreat die programma’s aanbieden voor zelfontwikkeling (wat wel weer aanspreekt), maar is het programma niet volledig gericht op jou als unieke persoon en is er weinig tot geen ruimte voor individuele begeleiding. En zo moet je toch steeds weer water bij de wijn doen.
PERSONAL RETREAT & COACHING, BRETAGNE
Daarom heb ik met het “Guidance To Personal Growth” Traject dé ideale oplossing gecreëerd waarin de allerbeste elementen samenkomen tot een heel bijzondere én persoonlijke Retreat & Coaching ervaring. Kijk even mee naar de vele voordelen van dit traject. Die ik overigens niet alleen zelf zo vind, maar vele met mij die dit traject zelf hebben ervaren.
VOORDELEN VAN DE PERSONAL RETREAT & COACHING :
- Persoonlijke intake en kennismaking;
- Geen algemeen programma, maar op maat afgestemd;
- Individuele setting; persoonlijke aandacht is key;
- Tijdens je verblijf is dag en nacht begeleiding mogelijk;
- Rust, geen enkele afleiding, je hoeft met niemand anders rekening te houden;
- Procesgericht, je pakt direct aan wat nodig is;
- Door dagelijkse afstemming kun je je eigen flow volgen;
- Perfect balans tussen intensiteit en luchtigheid;
- Zeer comfortabel en inspirerend privéverblijf;
- Prachtige omgeving in de natuur, dichtbij zee;
- Je wordt volledig verzorgd en ontzorgd;
- Gezonde maaltijden, aangepast op jouw wensen;
- Een warm thuisgevoel waar je 100% jezelf kunt zijn;
- Support-plan, voor goede implementatie;
- Uitgebreide nazorg;
- Grote impact op je persoonlijke groei.
NADELEN VAN DE PERSONAL RETREAT & COACHING :
- “Het is hier zo fijn dat het moeilijk is om weer weg te gaan”, aldus gasten !
- Maar bij thuiskomst vind er nog goede nazorg plaats, en dat is weer een voordeel !
Bedankt voor het lezen van mijn persoonlijke retreat ervaringen. Ik vind het leuk om het eens met je te delen. Geen enkele retreat is te vergelijken met elkaar. Alle mensen die hier komen hebben een compleet andere ervaring, omdat het traject volledig is afgestemd op de persoon zelf.